Oare puiutii de caine sau de pisica au nevoie de consult stomatologic?
aprilie 8, 2020Suntem obișnuiți să spunem că alergia, arsurile solare, accidentele vasculare cerebrale, înțepăturile de insecte sunt probleme grave cu care se confruntă oamenii, în timpul perioadelor caniculare, dar și animalele prezintă astfel de riscuri. Dr. Raluca Zvorășteanu susține că vara nu este percepută de animale ca o perioadă cu soare și distracție, ci ca un sezon stresant, în care trebuie să caute continuu zone umbrite și răcoroase, apă proaspătă și să evite căpușele.
Ca să știți ce poate afecta sănătatea câinelui în timpul sezonului de vară și să puteți evita eventualele probleme, medicul veterinar Raluca Zvorășteanu a pregătit o listă cu sfaturi pentru diferite situații cu care se poate confrunta un câine, în perioadele cele mai calde ale anului:
Arsurile solare
Nu orice expunere la soare este riscantă și nu orice câine este predispus la arsuri solare. Ca și în cazul oamenilor, câinii de culoare deschisă, care au pielea foarte albă pot prezenta un risc mai mare atunci când sunt expuși la soare un timp îndelungat. De asemenea, câinii cu păr subțire sau rasele fără păr, sunt predispuse la arsuri solare și cancer de piele. Indiferent de rasă însă, toți cățeii au pielea delicată în zona urechilor, pe burtă și pe nas.
Alergiile
Câinii predispuși la alergii pot avea probleme cu urechile: iritații, inflamații sau infecții cu diferite bacterii. Primele semne care atestă existența unor alergii sunt scărpinatul excesiv al urechilor, mișcările agitate ale capului și chiar căderea părului din zona urechilor. Mai mult, în cazul unei infecții pot apărea mirosul neplăcut în zona urechii sau scurgerile auriculare.
„Câinii alergici la polen se vor linge, mușca și zgâria din cauza polenului care cade pe blana, urechile și labele lor, de aceea, când observați astfel de manifestări ștergeți-le corpul, capul și picioarele cu un prosop umed sau faceți-le baie cu un șampon hipoalergenic. Alte manifestări în cazul alergiilor respiratorii pot fi nasul care curge, ochii umezi, tusea și strănutul. Chiar dacă poate părea greu de crezut, există și câini alergici la iarbă sau la mucegai”, a explicat Dr. Raluca Zvorășteanu.
Înțepăturile de insecte
Este cunoscută curiozitatea câinilor și faptul că le place să țopăie după insecte, fără să se gândească o secundă că ar putea fi în pericol. Acesta este motivul pentru care înțepăturile sunt ceva obișnuit pentru un câine. Reacția la înțepături sau mușcăturile de acest fel poate varia în funcție de sensibilitățile animalului și tipul de insectă, mergând de la disconfort ușor, până la simptome foarte grave.
Puricii, căpușele și țânțarii
Puricii și căpușele se hrănesc cu sângele mamiferelor și, pentru că trec de la o gazdă la alta, pot transmite boli, fiind considerați o mare amenințare pentru sănătate. În prezent, există nenumărate produse chimice disponibile care combat în mod eficient problema puricilor și a căpușelor, iar tratamentele nu trebuie amânate. Și înțepăturile țânțarilor pot fi periculoase pentru câini, deoarece această insectă poate transmite un vierme cardiac.
Accidentul vascular cerebral
În perioadele caniculare, mai multe tipuri de câini prezintă risc crescut de accident vascular cerebral. Spre exemplu, câinii care au botul mai scurt nu se pot răcori la fel de eficient ca alte rase, ajungând mai repede la supraîncălzire. Acest lucru poate provoca disfuncții grave anumitor organe, așa că, dacă există indicii că animalul prezintă semne de accident vascular cerebral, duceți-l într-o cameră rece sau o zonă umbrită și oferiți-i apă rece, fără a-l forța să o bea. Nu folosiți niciodată gheață sau apă de la gheață pentru a răcori un câine, ci utilizați un ventilator sau prosoape umezite cu apă rece de la robinet.